Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Czy faktycznie brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Cukier biały i cukier brązowy.

Ile razy spotkałeś-aś się z informacją, że brązowy cukier czy cukier nierafinowany jest zdrowszy niż ten biały?

My wielokrotnie, ale czy są na to jakieś badania naukowe? Otóż trudno o twarde dowody.

 

Sami w domowej kuchni możemy stosować „mniejsze zło” – cukier nierafinowany.

Nie ma znaczenia, czy cukier jest trzcinowy czy buraczany. O jego wartości decyduje sposób produkcji.

 

Zdrowszy cukier brązowy

U wielu z nas utarło się przekonanie, że cukier brązowy jest zdrowszy od białego, nazywanego często” białą śmiercią”. Jednak naukowcy są zgodni, że cukier brązowy, który ma odrobinę więcej minerałów i nieznacznie mniej kalorii jest tak samo niezdrowy.

 

Rodzaje cukrów:

 

Cukier biały

  • najpowszechniejszy rodzaj cukru,
  • czysta sacharoza
  • swój kolor zawdzięcza oczyszczaniu, czyli oddzieleniu melasy

 

Cukier brązowy

  • cukier rafinowany zabarwiony na brązowo przez niewielki dodatek melasy lub karmelu
  • złożony przede wszystkim z sacharozy
  • zawiera  niewielkie ilości składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, potas.
  • 100 g około 400 kcal

 

Cukier trzcinowy

  • powstaje z trzciny cukrowej
  • jest produkowany bez oczyszczania, czyli bez oddzielania melasy trzcinowej
  • może mieć konsystencje lepką lub sypką
  • ma charakterystyczny aromat z lekką nutą miodową
  • doskonały do wypieków ciastek i produkcji deserów

 

Cukier biały i brązowy – podobieństwa:

•          pochodzą z tych samych upraw – trzciny cukrowej lub buraka cukrowego.

•          Są rafinowane

 

Cukry różnice:
  • Cukier biały pozbawiony jest melasy.
  • Cukier brązowy ma wyższą zawartość wapnia, żelaza i potasu.
  • Cukier brązowy ma mniej kalorii

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie cukru należy ograniczyć do mniej niż 10% źródeł przyjmowanej energii. Dlatego naszą naczelną zasadą powinno być ograniczenia cukru w ogóle niezależnie od jego koloru czy pochodzenia.