Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Zanurz się w Żydowskiej kuchni i tradycji kulinarnej

Stół przykryty obrusem w granatowo-białą kratę. Na stole małe miseczki z różnym żydowskim jedzeniem.

Od kilku dni w Muzeum POLIN możemy podziwiać wystawę czasową "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Prezentowana wystawa przybliża nas do żydowskiej kultury, poprzez pokazywanie charakterystycznych dla niej potraw. Ciekawym sposobem prezentacji jest unaocznienie kultury żydowskiej w różnych zakątkach świata. Zwrócono uwagę na charakterystyczne potrawy, sposoby ich  przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.

W przypadku kuchni żydowskiej uwzględniono najważniejszy jej aspekt – pokazano gotowanie jako bardzo istotny element żydowskiej tożsamości – przywiązania do wspólnoty, ale i wyznaczania kulturowej odrębności.

Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii kształtowanej na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych.

Dzięki ekspozycji udajemy się w podróż od średniowiecza do XX wieku, poznajemy losy narodu przez pryzmat jedzenia pojawiającego się na stole.

Odwiedzając muzeum tym razem poznamy szerokie spectrum widzenia kultury żydowskiej i przekonamy się jak migracje narodu wpłynęły na ich kuchnię, a ich kuchnia na smaki na świecie. Odkryjemy zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków i dowiemy się jak dzisiaj traktuje się kulinarne korzenie i dopasowuje do zmieniającej się rzeczywistości oraz gustów kulinarnych.

Wystawa będzie czynna do 12 grudnia 2022 roku.

Wystawie towarzyszy bogaty program towarzyszący:

 

Oprowadzanie kuratorskie po wystawie czasowej "Od kuchni"

19 marca, godz. 15.00-16.30

prowadzenie: Magdalena Maślak, w jęz. polskim oraz w tłumaczeniu na PJM

liczba miejsc ograniczona

obowiązuje bilet na wystawę normalny 20 zł, ulgowy 15 zł

 

Pesach u Fani Lewando – warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz

25 marca, godz. 18.00-22.00

klubokawiarnia

liczba miejsc ograniczona

obowiązuje bilet 290 zł

 

Smakujemy wystawę. Spacer z degustacją

26 marca, godz. 12.00

prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim

liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób

obowiązuje bilet normalny 80 zł, ulgowy 70 zł

 

Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz

26-27 marca (dzień do wyboru), godz. 11.00-14.00

klubokawiarnia

liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób

obowiązuje bilet rodzinny 30 zł, każde następne dziecko 10 zł

 

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

spacer odbywa się raz w tygodniu w soboty (2.04, 9.04, 23.04, 30.04), godz. 12.00

obowiązuje bilet normalny 30 zł, ulgowy 25 zł

 

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" z degustacją w restauracji "Warsze"

3 kwietnia godz. 12.00

obowiązuje bilet normalny 80 zł, ulgowy 70 zł

liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób

prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim

 

Tajemnice czulentu. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" w ramach cyklu Senioralne piątki

8 kwietnia (piątek) godz. 15.00-16.30

obowiązuje bilet dla osoby w wieku powyżej 60 r. ż. 45 zł, normalny 60 zł, ulgowy 55 zł,

 

Dyskusja: Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności

27 kwietnia (środa) godz. 19.30

transmisja na profilu Facebook Muzeum POLIN >>

 

Notes kulinarny – warsztaty introligatorskie dla seniorów

27 kwietnia godz. 16.00-19.00

wstęp wolny, obowiązuje rezerwacja miejsc

zapisy prowadzimy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, e-mail: rezerwacje@polin.pl

miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN

prowadzenie: Łukasz Zbieranowski

 

Kolacja szabatowa – wyjątkowa piątkowa kolacja, która rozpocznie się razem z szabatem i wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi

29 kwietnia (piątek) godz. 19.00-21.00

bilet: 250 zł

liczba miejsc ograniczona: max. 60 osób

miejsce: Bistro "Warsze" by Bracia Wiśniewscy, Muzeum POLIN