Od kilku dni w Muzeum POLIN możemy podziwiać wystawę czasową "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Prezentowana wystawa przybliża nas do żydowskiej kultury, poprzez pokazywanie charakterystycznych dla niej potraw. Ciekawym sposobem prezentacji jest unaocznienie kultury żydowskiej w różnych zakątkach świata. Zwrócono uwagę na charakterystyczne potrawy, sposoby ich przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
W przypadku kuchni żydowskiej uwzględniono najważniejszy jej aspekt – pokazano gotowanie jako bardzo istotny element żydowskiej tożsamości – przywiązania do wspólnoty, ale i wyznaczania kulturowej odrębności.
Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii kształtowanej na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych.
Dzięki ekspozycji udajemy się w podróż od średniowiecza do XX wieku, poznajemy losy narodu przez pryzmat jedzenia pojawiającego się na stole.
Odwiedzając muzeum tym razem poznamy szerokie spectrum widzenia kultury żydowskiej i przekonamy się jak migracje narodu wpłynęły na ich kuchnię, a ich kuchnia na smaki na świecie. Odkryjemy zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków i dowiemy się jak dzisiaj traktuje się kulinarne korzenie i dopasowuje do zmieniającej się rzeczywistości oraz gustów kulinarnych.
Wystawa będzie czynna do 12 grudnia 2022 roku.
Wystawie towarzyszy bogaty program towarzyszący:
Oprowadzanie kuratorskie po wystawie czasowej "Od kuchni"
19 marca, godz. 15.00-16.30
prowadzenie: Magdalena Maślak, w jęz. polskim oraz w tłumaczeniu na PJM
liczba miejsc ograniczona
obowiązuje bilet na wystawę normalny 20 zł, ulgowy 15 zł
Pesach u Fani Lewando – warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
25 marca, godz. 18.00-22.00
klubokawiarnia
liczba miejsc ograniczona
obowiązuje bilet 290 zł
Smakujemy wystawę. Spacer z degustacją
26 marca, godz. 12.00
prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim
liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób
obowiązuje bilet normalny 80 zł, ulgowy 70 zł
Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
26-27 marca (dzień do wyboru), godz. 11.00-14.00
klubokawiarnia
liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób
obowiązuje bilet rodzinny 30 zł, każde następne dziecko 10 zł
Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej
spacer odbywa się raz w tygodniu w soboty (2.04, 9.04, 23.04, 30.04), godz. 12.00
obowiązuje bilet normalny 30 zł, ulgowy 25 zł
Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" z degustacją w restauracji "Warsze"
3 kwietnia godz. 12.00
obowiązuje bilet normalny 80 zł, ulgowy 70 zł
liczba miejsc ograniczona: max. 15 osób
prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim
Tajemnice czulentu. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" w ramach cyklu Senioralne piątki
8 kwietnia (piątek) godz. 15.00-16.30
obowiązuje bilet dla osoby w wieku powyżej 60 r. ż. 45 zł, normalny 60 zł, ulgowy 55 zł,
Dyskusja: Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności
27 kwietnia (środa) godz. 19.30
transmisja na profilu Facebook Muzeum POLIN >>
Notes kulinarny – warsztaty introligatorskie dla seniorów
27 kwietnia godz. 16.00-19.00
wstęp wolny, obowiązuje rezerwacja miejsc
zapisy prowadzimy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, e-mail: rezerwacje@polin.pl
miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN
prowadzenie: Łukasz Zbieranowski
Kolacja szabatowa – wyjątkowa piątkowa kolacja, która rozpocznie się razem z szabatem i wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi
29 kwietnia (piątek) godz. 19.00-21.00
bilet: 250 zł
liczba miejsc ograniczona: max. 60 osób
miejsce: Bistro "Warsze" by Bracia Wiśniewscy, Muzeum POLIN