Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki- czerwone owoce z zieloną szypułką.

Uwielbiam jeść truskawki. A jak jest z Tobą? Kochasz miłością wielką i czekasz na truskawkowy czerwiec, czy ten wyjątkowy owoc sezonowy nie budzi Twojego pożądania?

Niezależnie od preferencji  warto wiedzieć, czy truskawki poza smakiem dają „z siebie” coś więcej?

 

Zalet truskawek nie brakuje. Od wielu lat wiadomo, że truskawki zawierają wiele witamin i minerałów, ale także potrafią pozytywnie wpływać na poprawę naszego zdrowia.

A więc dlaczego warto jeść truskawki?

 

Wzmacniają odporność

Kwercetyna oraz witamina C zawarta w truskawkach to przepis na silny antyoksydant i wspieranie układu odpornościowego. To właśnie te składniki bez problemu rozprawią się z wolnymi rodnikami oraz stanami zapalnymi w organizmie.

 

To niewyczerpane źródło witamin

Wiedzieliście, że truskawki mają więcej witaminy C niż osławiona pietruszka? Poza tym dostarczymy naszemu organizmowi wiele innych cennych witamin i składników m.in. kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy A i D czy E.

 

Wzmacniają mięśnie

Nie ma lepszego naturalnego sposobu na dokuczające skurcze mięśni niż jedzenie truskawek. Owoce te są bowiem bardzo bogate w potas, który dba o prace naszych mięśni. Jego niedobór jest przyczyną ogólnego zmęczenia i senności. To kolejny powód, by jeść truskawki regularnie i czuć się wypoczętym.

 

Działają profilaktycznie na choroby układu krążenia

W wielu badaniach spotkamy się  dowodami, że związki fenolowe, które zawierają truskawki pomagają obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżanie stężenia cholesterolu całkowitego w tym złego cholesterolu (LDL) we krwi.

Przeciwutleniacze z truskawek wpływają ochronnie na naczynia krwionośne, a dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika, witaminy C i kwasu foliowego truskawki działają przeciwmiażdżycowo, przeciwcholesterolowo i poprawiają gęstość tkanki łącznej.

 

Pomagają chudnąć

Truskawki mają mało kalorii, a ze względu na dużą ilość pektyn (błonnika rozpuszczalnego) są bardzo sycące.  Dodatkowo owoce truskawki stymulują produkcję adiponektyny i leptyny hormonów odpowiedzialnych  za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów  oraz poprawę tempa przemiany materii.

1kg truskawek to około 320 kcal. Truskawki mają również niski indeks glikemiczny wynoszący 41, co czyni je idealnym produktem dla cukrzyków.

 

Sprzyjają prawidłowej pracy nerek

Zawarty w truskawkach potas pozwala na zachowanie równowagi elektrolitowej ułatwiając  pracę nerkom.

 

Wpływają korzystnie na mózg

Jedzenie truskawek – jak wskazują naukowcy – wpływa na funkcje układu nerwowego. Zwiększony przepływ krwi do mózgu  zmniejsza tempo spadku funkcji poznawczych u osób starszych oraz starzenie się mózgu.

 

Pozytywnie wpływają na stan skóry

Witamina C i przeciwutleniacze - które naturalnie występują w truskawkach - doskonale opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają stanom zapalnym.

Dlatego idealnie dla skóry wrażliwej sprawdzą się wszelkie preparaty zawierające truskawki, które doskonale złuszczą i wygładzą skórę.

Jedzący truskawki piękną skórę zawdzięczają również zawartym w nich alfahydroksykwasom takim jak kwas glikolowy, mlekowy i migdałowy oraz kwasowi elagowemu. Odpowiedzialne są one za zmniejszanie przebarwień, ograniczanie trądziku i usuwaniem martwych komórek skóry.

 

Zadbasz o oczy, jedząc truskawki

Truskawki są  bogate w kwas foliowy, a jak udowadniają naukowcy z Harvardu dieta w której występuje dużo kwasu foliowego zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, które po 65. roku życia jest bardzo powszechne. Z kolei zawarty w truskawkach potas wspomaga normalizację ciśnienia śródgałkowego.

 

 

Wzmacniają kości i stawy

Układ nerwowy nie działa prawidłowo bez manganu, który wzmacnia również układ kostny i pozwala zachować odpowiednią gęstość kości. W naszym wieku jest szczególnie ważne, by przeciwdziałać osteoporozie, która postępować może bardzo dynamicznie.

Mangan ponadto bierze udział również w produkcji hormonów tarczycy oraz ułatwia wchłanianie żelaza.

 

Wywołują uśmiech

To bardzo banalne, ale truskawki budzą pozytywne emocje. Nie tylko dlatego, że są symbolem lata, wspomnień z dzieciństwa, ale także dlatego, że substancje, które znajdziemy w truskawkach obniżają poziom kortyzolu i adrenaliny, odpowiadającej za stres.

 

Profilaktycznie- przeciwudarowo

Antyoksydanty zawarte w truskawkach działają przeciwzapalnie, a tym samym przeciwdziałają tworzeniu się  skrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych, które są podstawową przyczyną udaru mózgu.

 

Działają przeciwnowotworowo

Zawarte w truskawkach przeciwutelniacze takie jak: witamina C, kwas foliowy, antocyjany, kwercetyna i kempferol  działają przeciwnowotworowo m.in. hamując namnażanie się komórek nowotworowych.  Według badań truskawki redukują także powstawanie przerzutów.

 

Zapobiegają nadciśnieniu

Potas oraz magnez wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, w rezultacie działając przeciw nadciśnieniu. Dodatkowe fenole oraz witamina C uelastyczniają nabłonek naczyń krwionośnych, zapobiegając sztywności tętnic.

 

Wspomaga terapię dny moczanowej

Wielu seniorów zmaga się na co dzień z dną moczanowa w wyniku której odkładają się kryształki kwasu moczowego w strukturach stawów. Skutkiem są napadowe bóle, które wpływają na zwyrodnienia stawów.

 

Zadbają o prawidłowe nawodnienie

Owoce truskawek mogą być bazą wód owocowych, lemoniad lub kompotów. Ale także same owoce są bogate w wodę, co szczególnie latem sprzyja odpowiedniemu nawadnianiu.

 

Chyba nie macie wątpliwości, czy warto jeść owoce truskawek? Pamiętajcie, żeby jeść truskawki regularnie i najlepiej świeże (przechowywane w lodówce i to tylko krótko).

 

 

 

Kategoria