Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Humus, czyli co?

Humus

Od jakiegoś już czasu w wielu restauracjach, w menu  naszych znajomych pojawia się tajemniczy humus. Co to jest? I czy warto go jeść?

 

Humus, czyli co?

 

Jego pochodzenie łączy się z Egiptem, a słowo humus oznacza po prostu ciecierzycę.

Żeby odpowiedzieć co to jest humus musielibyśmy wybrać tylko jedno odniesienie do tej potrawy.

A prawda jest taka, że definicji humusu jest tyle, ile sposobów jego wykorzystania.

Niektórzy uważają, że to pasta, dip, sos. Inni określają go dodatkiem do jedzenie.

 

Humus:

  • Przygotowany z ugotowanych ziaren ciecierzycy
  • Zblendowany/ przetarty
  • Z dodatkiem: soku z cytryny, pasty sezamowej oraz oleju

 

Jak można jeść humus ?

Przede wszystkim tę pastę można jeść na wiele sposobów. Nie musimy także zadowalać się wyłącznie czystym humusem, a możemy dodać do niego opcjonalnie takie składniki jak:

  • paprykę,
  • suszone pomidory
  • czarnuszkę
  • nasiona dyni

 

Humus najczęściej podajemy w miseczce lub w miseczkach. Czasami w każdej z misek znajdują się inne dodatki do tej podstawowej wersji humusu.

Doskonałym dodatkiem do hummusu są pokrojone w słupki:

  • ogórki
  • marchewka
  • seler naciowy
  • świeża papryka.

 

Humus bywa używany jako pasta do małych grzanek lub sucharków. Może być również dodatkiem do zwykłych kanapek. Doskonałe sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, szczególnie z kaszami, np. kaszą bulgur,  ale także z różnego rodzaju sałatami. To świetny dodatek do mięs grillowanych.

 

Czy humus jest zdrowy?

Humus niewątpliwie ze względu na to na swój podstawowy składnik, czyli ciecierzycę jest źródłem dużej ilości białka, ale też witamin i minerałów, dlatego jest bardzo zdrowym elementem naszej diety.

Jedzenie humusu napędza metabolizm, ułatwia wypróżnianie, daje uczucie sytości i dlatego sprawdzi się w odchudzaniu. Ciecierzyca  jest znana również z dużej ilości  żelaza.

Lekarze przypisują także humusowi działania antyrakowe ze względu na obecność w ciecierzycy saponiny i antyoksydantów – szczególnie skutecznych w przypadku raka jelita grubego.

Duża ilość składników mineralnych, w tym wapnia, sprawia, że jedzenie humusu sprzyja tworzeniu mocnych kości, a dodatkowo obecność wapnia i cynku powoduje, że wzmacniają się wiązania kolagenowe między kośćmi.

 

Gdzie kupimy humus?

 W bardzo wielu miejscach. W popularnych dyskontach, w restauracjach, miejscach z kanapkami.

Możemy również  przyrządzić go w domu. Najważniejszą zasadą robienia humusu jest posiadanie dobrej maszyny blendującej, która sprawi, że ugotowana ciecierzyca zostanie rozdrobniona, a humus  pozostanie jedwabiście gładki.

 

 

 

Kategoria