
Dynia to pulchne, pożywne, pomarańczowe warzywo o dużej gęstości odżywczej. Jest niskokaloryczna, ale bogata w witaminy i minerały, z których wszystkie znajdują się również w jej nasionach, liściach i sokach.
Dynia to warzywo, które w dzisiejszych czasach ludzie często kojarzą z tradycyjną dekoracją na Halloween.
Jednak miąższ dyni zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Istnieje wiele sposobów na włączenie dyni do deserów, zup, sałatek, przetworów, a nawet jako substytut masła.
Zalety
Dynia ma wiele fantastycznych zalet, w tym jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu.
Beta karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który nadaje pomarańczowym warzywom i owocom ich żywy kolor. Organizm przekształca każdy spożyty beta karoten w witaminę A.
Spożywanie pokarmów zawierających duże ilości beta-karotenu może mieć następujące korzyści:
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje raka
- ochrona przed astmą i chorobami serca
- zmniejszenie ryzyka związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Wiele badań sugeruje, że spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych, takich jak dynia, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności. Może również pomóc osobie uniknąć cukrzycy i chorób serca, promować zdrową cerę i włosy, zwiększyć energię i zdrowy wskaźnik masy ciała (BMI).
Badania wykazały następujące korzyści zdrowotne:
Regulacja ciśnienia krwi
Jedzenie dyni jest dobre dla serca. Błonnik, potas i witamina C zawarte w dyni wspierają zdrowie serca.
Wyniki badania przeprowadzonego w 2017 r. przez zespół ekspertów międzynarodowych z udziałem 2722 uczestników sugerują, że spożywanie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne jak obniżenie poziomu sodu w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.
Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zazwyczaj zmniejszenie spożycia sodu polega na spożywaniu posiłków, które zawierają niewielką ilość soli lub nie zawierają jej wcale.
Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Badania sugerują pozytywny związek między dietą bogatą w beta-karoten a supresją guza w raku prostaty. Pokazują również, że beta karoten spowalniał rozwój raka jelita grubego.
Zapobieganie i kontrolowanie cukrzycy
Włączenie dyni do diety może pomóc ludziom kontrolować cukrzycę i poziom cukru we krwi.
Badanie przeprowadzone w 2019 r. wykazało, że połączenie dwóch ekstraktów roślinnych, z których jednym były polisacharydy z dyni, obniżyło poziom cukru we krwi u myszy.
Chociaż badanie nie obejmowało ludzi, pokazuje ono pewien potencjał tych związków roślinnych w ograniczaniu cukrzycy typu 2.
Chroni przed problemami oczu związanymi z wiekiem
Dynia zawiera bogactwo przeciwutleniaczy. Witamina C, witamina E i beta karoten wspierają zdrowie oczu i zapobiegają uszkodzeniom zwyrodnieniowym u osób starszych.
National Eye Institute przeprowadził w 2019 roku badanie kliniczne o nazwie Age-Related Eye Disease Study (AREDS). Wyniki wykazały, że wysokie dawki witaminy C, witaminy E i beta karotenu mają związek ze znacznie zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Dynia w diecie
Istnieje wiele sposobów na spożywanie większej ilości dyni. Przygotowanie świeżej dyni w domu przyniesie najwięcej korzyści dla zdrowia, ale dynia w puszce jest również doskonałym wyborem. Dynia zachowuje wiele korzyści zdrowotnych w procesie puszkowania.
Ważne! Kupując dynię w puszce, sprawdź zawartość. Dynia w puszce powinna mieć tylko jeden składnik, którym jest dynia.
Wybierając dynię, upewnij się, że na dyni pozostało kilka centymetrów łodygi. Powinna być również twarda i ciężka jak na swój rozmiar. Nieprzekrojone dynie można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do 2 miesięcy.
My szczególnie polecamy zupę z dyni lub sernik dyniowy. Pycha!!!