Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Letnie smaki

Truskawki w kobiałkach.

1.Orzeźwiające przekąski na zimno

  • Tatar z arbuza z miętą:
    Pokrojone w drobną kostkę miąższ arbuza wymieszaj z drobno posiekaną świeżą miętą, odrobiną soku z limonki i szczyptą soli morskiej. Podawaj w małych miseczkach.
  • Roladki z cukinii z kozim serem:
    Plastry cukinii grilluj lekko z obydwu stron, a następnie owijaj w nie kremowy kozi serek wymieszany z drobno posiekaną bazylią i czosnkiem. Ułóż je na półmisku i skrop oliwą z oliwek.

2.  Letnie sałaty i chłodniki

  • Sałatka z truskawkami i rukolą:
    Połączenie słodkich truskawek, lekko pikantnej rukoli, orzechów włoskich i pokruszonej fety to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość dopraw miodowo-musztardowym sosem.
  • Chłodnik z ogórków i jogurtu greckiego:
    Zmiksowane ogórki z dodatkiem koperku, czosnku, jogurtu greckiego i soku z cytryny doskonale gasi pragnienie. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i listków świeżego koperku.

3. Grillowe przysmaki w wersji wege i klasycznej

  • Szaszłyki z krewetek i ananasa:
    Krewetki marynuj w oliwie z oliwek, czosnku, imbiru i soku z limonki, a następnie nabijaj na patyczki przemiennie z kawałkami ananasa. Kilka minut na grillu i pyszna, słodko-kwaśna przekąska gotowa.
  • Bakłażan à la „steakhouse”:
    Grube plastry bakłażana skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi i piecz na grillu do zrumienienia. Podawaj z salsą pomidorową i świeżą bazylią.

4. Chrupiące pieczywo i tapenady

  • Bagietka z tapenadą z czarnych oliwek:
    Czarne oliwki, kapary, anchois, czosnek i oliwa z oliwek – wszystko zmiksowane na gładką pastę. Podawaj ją z chrupiącą bagietką lub domowymi grissini.
  • Bruschetta z pomidorami i bazylią:
    Klasyka włoskiego letniego menu: opieczone kromki ciabattery natrzyj czosnkiem, ułóż na nich pomidory pokrojone w kostkę, posyp listkami bazylii i skrop dobrą oliwą.

5.  Napoje idealne na letnie wieczory

  • Domowa lemoniada z bazylią i truskawkami:
    Sok z cytryn połącz z wodą gazowaną, dosłódź miodem, a na koniec dodaj plastry truskawek i kilka listków świeżej bazylii.

Letnie wieczory to czas beztroski i przyjemności – pozwól sobie na eksperymenty w kuchni i zaproś przyjaciół do wspólnego stołu. Przysmaków jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie!

Kategoria