1.Orzeźwiające przekąski na zimno
- Tatar z arbuza z miętą:
Pokrojone w drobną kostkę miąższ arbuza wymieszaj z drobno posiekaną świeżą miętą, odrobiną soku z limonki i szczyptą soli morskiej. Podawaj w małych miseczkach. - Roladki z cukinii z kozim serem:
Plastry cukinii grilluj lekko z obydwu stron, a następnie owijaj w nie kremowy kozi serek wymieszany z drobno posiekaną bazylią i czosnkiem. Ułóż je na półmisku i skrop oliwą z oliwek.
2. Letnie sałaty i chłodniki
- Sałatka z truskawkami i rukolą:
Połączenie słodkich truskawek, lekko pikantnej rukoli, orzechów włoskich i pokruszonej fety to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość dopraw miodowo-musztardowym sosem. - Chłodnik z ogórków i jogurtu greckiego:
Zmiksowane ogórki z dodatkiem koperku, czosnku, jogurtu greckiego i soku z cytryny doskonale gasi pragnienie. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i listków świeżego koperku.
3. Grillowe przysmaki w wersji wege i klasycznej
- Szaszłyki z krewetek i ananasa:
Krewetki marynuj w oliwie z oliwek, czosnku, imbiru i soku z limonki, a następnie nabijaj na patyczki przemiennie z kawałkami ananasa. Kilka minut na grillu i pyszna, słodko-kwaśna przekąska gotowa. - Bakłażan à la „steakhouse”:
Grube plastry bakłażana skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi i piecz na grillu do zrumienienia. Podawaj z salsą pomidorową i świeżą bazylią.
4. Chrupiące pieczywo i tapenady
- Bagietka z tapenadą z czarnych oliwek:
Czarne oliwki, kapary, anchois, czosnek i oliwa z oliwek – wszystko zmiksowane na gładką pastę. Podawaj ją z chrupiącą bagietką lub domowymi grissini. - Bruschetta z pomidorami i bazylią:
Klasyka włoskiego letniego menu: opieczone kromki ciabattery natrzyj czosnkiem, ułóż na nich pomidory pokrojone w kostkę, posyp listkami bazylii i skrop dobrą oliwą.
5. Napoje idealne na letnie wieczory
- Domowa lemoniada z bazylią i truskawkami:
Sok z cytryn połącz z wodą gazowaną, dosłódź miodem, a na koniec dodaj plastry truskawek i kilka listków świeżej bazylii.
Letnie wieczory to czas beztroski i przyjemności – pozwól sobie na eksperymenty w kuchni i zaproś przyjaciół do wspólnego stołu. Przysmaków jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie!
Kategoria

