Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Masło czy margaryna? Oto jest pytanie

Kromka chleba posmarowana masłem.

Istnieją w świecie odwieczne pytania, np. czy najpierw było jajko czy kura? Tak samo trudne jest rozstrzygnięcie sporu, co lepsze masło czy margaryna? Spróbujemy na to trudne pytanie dzisiaj odpowiedzieć.

Co jest zdrowsze masło czy margaryna? Jakie składniki mają oba produkty? I jak ich jedzenie wpływa na nasze zdrowie?

 

Tłuszcze

Margaryna detronizuje masło, jeżeli chodzi o tłuszcze.

W zgodzie z badaniami margaryna zawiera dużo mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i dużo więcej zdrowych tłuszczów nienasyconych niż masło.

W naszym organizmie  nienasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne przede wszystkim za zawały serca, a ich spożycie sprawia nam kłopoty ogólnie związane z układem krążenia.

Tłuszcze: punkt dla margaryny

 

Cholesterol

Cholesterol wielu z nas spędza sen z powiek. Co więc wybrać ze względu na obecność cholesterolu? Rozwiązanie jest bardzo proste, ponieważ cholesterol występuje wyłącznie w maśle, a nie ma go zupełnie w margarynie. Jego zamiennikiem w margarynie są tak zwane tłuszcze trans.

Cholesterol: punkt dla margaryny

Tłuszcze trans: punkt dla masła

 

Skład

Margaryna: oleje ciekłe, tłuszcze stałe, kwas cytrynowy, aromaty maślane, barwniki

Masło: mniej niż 80% tłuszczu mlecznego, do 16% wody i co najwyżej 2% suchej substancji beztłuszczowej (w tym ewentualnie do 2% soli kuchennej w przypadku masła solonego)

Skład: punkt dla masła

 

MASŁO

Najpopularniejsze, najbardziej tradycyjne masła są pochodzenia zwierzęcego i zawierają minimum 80% tłuszczu. Zazwyczaj produkowane jest ze śmietany lub mleka. 

 

MARGARYNA

Margaryna jest produktem roślinnym zawierającym od 80 do 90% 100 tłuszczu, chociaż spotykamy również w sprzedaży margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu. Margaryna jest mieszanką olejów, które w większości zawierają tłuszcze nienasycone. 

Margaryny:

  • miękkie nazywane inaczej kubkowymi. Są to margaryny o miękkiej konsystencji, które przeznaczone są do smarowania
  •  twarde nazywane kostkowymi. Mają bardzo twardą strukturę i nadają się przede wszystkim do pieczenia.
DLA SERCA

Margaryna często przebija masło, jeśli chodzi o zdrowie serca. Zastąpienie tłuszczu nasyconego tłuszczem nienasyconym może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Tłuszcz w olejach roślinnych obniża całkowity cholesterol i lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli "zły" cholesterol, gdy zajmuje miejsce tłuszczu nasyconego.

A więc co stawiasz na swoim piedestale?

Kategoria