Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Przyprawy, które leczą

Przyprawy są niezbędnym składnikiem potraw, które odpowiednio dodane potrafią zmienić zwyczajny obiad w ferie smaków. Nadają daniom smak, zapach, kolor, a nawet zmieniają konsystencję potraw.

Przez tysiąclecia przyprawy (w szczególności korzenne) były cenniejsze niż złoto. To dla nich w nieznane wyruszyli  Krzysztof Kolumb czy Ferdynand Magellan. Dzisiaj mamy wszystkie przyprawy niemal na wyciągnięcie ręki, a nadal używamy kilku podstawowych.

Przedmiotem zainteresowania nas, seniorów, powinny być przede wszystkim te skarby, które mają leczniczą moc.

Cynamon

W Polsce możemy spotkać dwa rodzaje cynamonu:  cejloński oraz cynamon kasja. Jeżeli zależy nam na dobrej jakości – w polu naszego zainteresowania – powinien pozostać cynamon cejloński, który ma niesamowite właściwości. Kupić możemy  go przede wszystkim w laskach, które łatwo zetrzemy.

Cynamon cechuje silny aromat i słodkawo-korzenny smak. Świetnie komponuje się m.in. ze śliwkami, batatami, dynią, czekoladą, drobiem i jabłkami.

Właściwości lecznicze cynamonu:

  • obniża cukier we krwi
  • przyspiesza przemianę materii
  • obniża cholesterol
  • rozgrzewa ciało
  • dział przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • oczyszcza organizm z toksyn

Kurkuma

Obecnie możemy kupić ją świeżą, w kłączach lub w wersji sproszkowanej. Jej intensywny żółto-pomarańczowy kolor doskonale barwi potrawy. Lekko ostry smak wspaniale sprawdza się w potrawach z ryżem, soczewicą, kalafiorem, warzywami korzeniowymi, nabiałem czy rodzynkami. W Polsce bardzo popularne staja się także napary z kurkumy.

Właściwości lecznicze kurkumy:

  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie
  • przeciwdziała depresji
  • wspomaga działania antyrakowe
  • zapobiega chorobom serca
  • wspomaga leczenie Alzheimera

Czarnuszka

Smakuje gorzko-pikantnie z nutą cebuli i oregano. W kuchni wykorzystuje się całe  lub roztarte w moździerzu nasiona. Idealnie łączy się z pieczywem, duszonymi warzywami, śledziami, jajkami i jagnięciną.

Właściwości lecznicze czarnuszki:

  • leczy zapalenie oskrzeli i astmę
  • działa przeciwwrzodowo
  • obniża ciśnienie krwi
  • wpływa na poziom cukru
  • działa przeciwzapalnie
  • pomaga zwalczyć alergie

Olej z czarnuszki uznawany jest jako doskonały środek na podniesienie odporności.

Goździki

Goździki to bardzo popularna przyprawa korzenna o owocowo-ostrym smaku z nutą pieprzową. Jeżeli chcemy zachować ich właściwości lecznicze powinniśmy przechowywać je w postaci niezmielonej. Najlepiej wykorzystać je do potraw z wołowiną, drobiem, jabłkami, gruszkami czy czerwona kapustą. Świetnie łączą się z kompotami i winem.

Goździki zawierają eugenol – substancję, która ma przede wszystkim właściwości znieczulające.

Właściwości lecznicze goździków:

  • wpływają pozytywnie na infekcję drożdżowe
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
  • pomagają na ból gardła, głowy i zębów
  • pobudzają krążenie
  • mają funkcje rozgrzewające
  • obniżają poziom cukru

Kozieradka

Kupimy ją w postaci świeżych liści, zmieloną lub w ziarenkach. Goryczka i smak syropu klonowego kozieradki wzbogaca smak wszystkich warzyw (szczególnie strączkowych), białych serów, jogurtów i orzechów włoskich.

Właściwości lecznicze kozieradki:

  • wspomaga odporność
  • ułatwia trawienie i przyswajanie aminokwasów
  • zwiększa ilość czerwonych krwinek
  • działa wykrztuśnie
  • zmniejsza infekcje i stany zapalne
  • działa fantastycznie na wypadające włosy

Kardamon

Kardamon to przyprawa, która jest „obywatelem” świata. Ceniona jest za swoje właściwości na wszystkich krańcach globu. Kardamon ma nuty kwiatowo-cytrusowe, ale też pieprzowo-eukaliptusowe. Używa się go do gruszek, kokosu, batatów, ryżu, mango i czekolady. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.

Właściwości lecznicze kardamonu:

  • ma działania antyseptyczne
  • odświeża oddech
  • łagodzi kaszel
  • wspomaga odchudzanie
  • działa rozkurczowo
  • ułatwia zasypianie
  • pomaga leczyć cukrzyce
  • oczyszczania organizm z toksyn
Kategoria