
Przyprawy są niezbędnym składnikiem potraw, które odpowiednio dodane potrafią zmienić zwyczajny obiad w ferie smaków. Nadają daniom smak, zapach, kolor, a nawet zmieniają konsystencję potraw.
Przez tysiąclecia przyprawy (w szczególności korzenne) były cenniejsze niż złoto. To dla nich w nieznane wyruszyli Krzysztof Kolumb czy Ferdynand Magellan. Dzisiaj mamy wszystkie przyprawy niemal na wyciągnięcie ręki, a nadal używamy kilku podstawowych.
Przedmiotem zainteresowania nas, seniorów, powinny być przede wszystkim te skarby, które mają leczniczą moc.
Cynamon
W Polsce możemy spotkać dwa rodzaje cynamonu: cejloński oraz cynamon kasja. Jeżeli zależy nam na dobrej jakości – w polu naszego zainteresowania – powinien pozostać cynamon cejloński, który ma niesamowite właściwości. Kupić możemy go przede wszystkim w laskach, które łatwo zetrzemy.
Cynamon cechuje silny aromat i słodkawo-korzenny smak. Świetnie komponuje się m.in. ze śliwkami, batatami, dynią, czekoladą, drobiem i jabłkami.
Właściwości lecznicze cynamonu:
- obniża cukier we krwi
- przyspiesza przemianę materii
- obniża cholesterol
- rozgrzewa ciało
- dział przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie
- oczyszcza organizm z toksyn
Kurkuma
Obecnie możemy kupić ją świeżą, w kłączach lub w wersji sproszkowanej. Jej intensywny żółto-pomarańczowy kolor doskonale barwi potrawy. Lekko ostry smak wspaniale sprawdza się w potrawach z ryżem, soczewicą, kalafiorem, warzywami korzeniowymi, nabiałem czy rodzynkami. W Polsce bardzo popularne staja się także napary z kurkumy.
Właściwości lecznicze kurkumy:
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie
- przeciwdziała depresji
- wspomaga działania antyrakowe
- zapobiega chorobom serca
- wspomaga leczenie Alzheimera
Czarnuszka
Smakuje gorzko-pikantnie z nutą cebuli i oregano. W kuchni wykorzystuje się całe lub roztarte w moździerzu nasiona. Idealnie łączy się z pieczywem, duszonymi warzywami, śledziami, jajkami i jagnięciną.
Właściwości lecznicze czarnuszki:
- leczy zapalenie oskrzeli i astmę
- działa przeciwwrzodowo
- obniża ciśnienie krwi
- wpływa na poziom cukru
- działa przeciwzapalnie
- pomaga zwalczyć alergie
Olej z czarnuszki uznawany jest jako doskonały środek na podniesienie odporności.
Goździki
Goździki to bardzo popularna przyprawa korzenna o owocowo-ostrym smaku z nutą pieprzową. Jeżeli chcemy zachować ich właściwości lecznicze powinniśmy przechowywać je w postaci niezmielonej. Najlepiej wykorzystać je do potraw z wołowiną, drobiem, jabłkami, gruszkami czy czerwona kapustą. Świetnie łączą się z kompotami i winem.
Goździki zawierają eugenol – substancję, która ma przede wszystkim właściwości znieczulające.
Właściwości lecznicze goździków:
- wpływają pozytywnie na infekcję drożdżowe
- zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
- pomagają na ból gardła, głowy i zębów
- pobudzają krążenie
- mają funkcje rozgrzewające
- obniżają poziom cukru
Kozieradka
Kupimy ją w postaci świeżych liści, zmieloną lub w ziarenkach. Goryczka i smak syropu klonowego kozieradki wzbogaca smak wszystkich warzyw (szczególnie strączkowych), białych serów, jogurtów i orzechów włoskich.
Właściwości lecznicze kozieradki:
- wspomaga odporność
- ułatwia trawienie i przyswajanie aminokwasów
- zwiększa ilość czerwonych krwinek
- działa wykrztuśnie
- zmniejsza infekcje i stany zapalne
- działa fantastycznie na wypadające włosy
Kardamon
Kardamon to przyprawa, która jest „obywatelem” świata. Ceniona jest za swoje właściwości na wszystkich krańcach globu. Kardamon ma nuty kwiatowo-cytrusowe, ale też pieprzowo-eukaliptusowe. Używa się go do gruszek, kokosu, batatów, ryżu, mango i czekolady. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.
Właściwości lecznicze kardamonu:
- ma działania antyseptyczne
- odświeża oddech
- łagodzi kaszel
- wspomaga odchudzanie
- działa rozkurczowo
- ułatwia zasypianie
- pomaga leczyć cukrzyce
- oczyszczania organizm z toksyn