Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

W malinowym chruśniaku

Maliny.

Sezon na maliny, w zależności od odmiany, zaczyna się nawet w czerwcu. ale to lipiec i sierpień są miesiącami obfitującymi w maliny. Chociaż ich ceny od lat są wysokie, warto „napakować” swoje ciało malinowymi dobrociami. Jeżeli masz dostęp do własnych malin albo leśnych to wygrałaś/ -eś los na loterii.

 

Maliny kochano od zawsze. Już w mitologii wspominano maliny jako niezwykłe owoce, a pierwsze wzmianki dotyczące ich uprawy pochodzą z VI w.

 

Maliny są niezwykle bogate w różne wartości odżywcze:

•           witamina C i E (naturalne antyoksydanty)

•           witaminy z grupy B: B1, B2, B6

•           kwas foliowy

•           potas

•           wapń

•           fosfor

•           magnez

•           żelazo

 

Maliny są bardzo popularnym źródłem fitamin określanych jako fenolowe antyoksydanty, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu.

 

W malinach występują również kwasy organiczne, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz ponad 100 różnych olejków eterycznych.

 

Maliny zawierają błonnik i pektyny, które są doskonałe dla naszego układu pokarmowego, a ich niskokaloryczność sprawia, że można bezkarnie spożywać ich duże ilości.

 

Maliny w leczeniu

Maliny zarówno świeże, jak i przetworzone mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Bardzo często stosuje się w czasie infekcji i przeziębień.

 

Znane są również przeciwnowotworowe właściwości malin, które dzięki kwasowi elagowemu hamują rozwój raka.

Maliny zamknięte w słoiku to doskonały sposób, by jesienią i zimą budować naszą odporność.

 

Jedz i pij maliny na zdrowie!

Kategoria