Co to jest probiotyk?
Najprościej rzecz ujmując to specjalne, wyselekcjonowanie żywe kultury bakterii i drożdży doskonale działające na nasz organizm.
Po co nam probiotyk?
Nasz organizm wytwarza naturalną florę bakteryjną i w normalnej sytuacji probiotyki nie są nam potrzebne, ale… wystarczy niewielka infekcja, by homeostaza naszego organizmu została zaburzona. Wraz z nią układ wchłaniania i trawienia pokarmów nie działa na 100%. Stąd potrzeba zażywania probiotyków. Dzisiaj wiele badań wskazuje na nowe, dotychczas nie znane ich właściwości.
Kuracja antybiotykowa
Wielu lekarzy razem z zapisaniem antybiotyku przepisuje kurację probiotykiem. Stosuje się go zarówno podczas, jak i po zażywaniu antybiotyku. Jego rolą jest przede wszystkim odbudowa flory bakteryjnej, a tym samym ochrona żołądka.
Biegunka
Zapobiegają biegunce, szczególnie nabytej w wyniku rotawirusów. W razie jej wystąpienia łagodzą objawy i skracają czas jej trwania.
Wpływ na jamę ustną i zęby
Każdy z nas w jamie ustnej ma swój unikalny mikrobiom. Część z naszych bakterii odpowiada za m.in. tworzenie płytki nazębnej, ale są też takie, np. szczep bakterii nazywany A12, które zwalczają bakterie powodujące próchnicę. Badacza dostrzegają także zależność między stosowaniem probiotyków a świeżym oddechem. Probiotyki mogą wpływać również na złagodzeni infekcji w obrębie jamy ustnej m.in. dziąseł.
Zaparcia
Działają doskonale na zaparcia, bo normują pracę jelit. Po 60 roku życia problem z zaparciami jest bardzo powszechny dlatego warto stosować dietę właśnie bogata w probiotyki.
Budowanie odporności
Zimą mogą być elementem profilaktyki, bo doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Chroni organizm przed rozwojem bakterii chorobotwórczych.
Biegunka podróżnych
Warto przyjąć zapobiegawczo probiotyk, gdy podróżujemy do Azji, Afryki czy Ameryki. Może nas to uchronić przed tzw. biegunką podróżnych charakteryzująca się skurczami brzucha oraz wzdęciami.
Profilaktyka a probiotyki
Bakterie lub drożdże doskonale sprawdzą się w różnych działaniach profilaktycznych. Ograniczają stany zapalne, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów żołądka czy nowotworów. Potrafią zmniejszyć cholesterol i wspierają prawidłowe trawienie.
Probiotyki naturalne
Do najpopularniejszych probiotyków naturalnych możemy zaliczyć przetwory mleczne. Dostępne w wielu lodówkach od ręki: maślanki, kefiry i jogurty doskonale odbudują naszą florę bakteryjną. Możemy jadać je na co dzień (profilaktycznie) i bezwzględnie w czasie terapii antybiotykowej.
Dobroczynne dla naszych jelit są też wszelkiego rodzaju kiszonki – ogórki, kiszona kapusta czy buraki sprawdzą się doskonale w roli uzdrowicieli układu pokarmowego. Znajdziemy je również w chlebie na zakwasie.
Liczne probiotyki znajdziemy w postaci produktów aptecznych.
Duże ilości probiotyków mogą negatywnie wpłynąć na organizm osoby starszej, dlatego kiedy planujemy intensywną probiotykoterapię skonsultujmy się z lekarzem.
Reasumując, jeżeli nawet nie masz problemów, które wymagają bezwzględnie stosowania probiotyków, niewątpliwie warto brać je profilaktycznie. Ich rola w zapewnieniu dobrego zdrowie jest wciąż niedoceniona.