Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Jak Pan może Panie pomidorze?

Różne odmiany pomidorów

 

Miłość ma niezwykły smak,

Bo smakuje całkiem tak,

Jak popopopopo pomidory w lutym, gdy ich brak.” - śpiewała Ewa Bem

                                                                                                                              

 

Jak Pan może Panie pomidorze

 

Kocham pomidory w każdej postaci: świeże, pieczone, w zalewach czy zupie pomidorowej. Które najsmaczniejsze? Jakie wybrać na sos, a jakie na zupę? Która odmiana doskonale sprawdzi się w sałatkach?

Kolory, kształty, rozmiary w przypadku pomidorów wybór jest ogromny. A ich różnorodność daje nam możliwości, w których możemy się zagubić.

 

Podział pomidorów ze względu na:

KOLOR:

  • czerwone
  • zielone
  • żółte
  • pomarańczowe
  • malinowe
  • czekoladowe
  • czarne
  • tygrysie

WIELKOŚĆ:

  • drobnoowocowe (daktylowe, koktajlowe)
  • średnioowocowe
  • wielkoowocowe (malinowe, bawole serca, gargamele)

MIEJSCE UPRAY:

  • pole (grunt)
  • folia lub tunel
  • szklarnia

 

Najpopularniejsze odmiany:

 

 

KOKTAJLOWE – cherry

Drobnoowocowe pomidory o średnicy 3 do 4 cm. Małe, okrągłe, słodkie i niezwykle soczyste. Najczęściej czerwone, ale spotykamy także odmiany żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone czy ciemnobrązowe.

Zastosowanie

  • idealne na przekąski np. z mozzarellą, do sałatek i do dekoracji.
  • do spożycia na surowo lub marynowane

 

RZYMSKIE

Podłużne pomidory średniej wielkości. Charakteryzują się niezwykłą mięsistością, słodkością i tym, że prawie nie zawierają pestek. Ich skórę bardzo łatwo zdjąć.

Zastosowanie

  • świetnie sprawdzą się w przetworach, np. na przecier czy zupę
  • do suszenia
  • do spaghetti

 

BAWOLE SERCA

Wielkoowocowe, o słodkim miąższu. Mało pestek, zwarta struktura.

Zastosowanie

  • surowe
  • na przeciery i zupy

 

MALINOWE

Różowe, okrągłe. Charakteryzują się słodkim smakiem i delikatnością.

Zastosowanie

  • świeże
  • na przetwory

 

CZEKOLADOWE

Ciemnobrązowe, intensywne i słodsze niż tradycyjne. Bogate w antyoksydanty.

Zastosowanie:

  • do sałatek
  • kanapek do smażenia