
Miłość ma niezwykły smak,
Bo smakuje całkiem tak,
Jak popopopopo pomidory w lutym, gdy ich brak.” - śpiewała Ewa Bem
Jak Pan może Panie pomidorze
Kocham pomidory w każdej postaci: świeże, pieczone, w zalewach czy zupie pomidorowej. Które najsmaczniejsze? Jakie wybrać na sos, a jakie na zupę? Która odmiana doskonale sprawdzi się w sałatkach?
Kolory, kształty, rozmiary w przypadku pomidorów wybór jest ogromny. A ich różnorodność daje nam możliwości, w których możemy się zagubić.
Podział pomidorów ze względu na:
KOLOR:
- czerwone
- zielone
- żółte
- pomarańczowe
- malinowe
- czekoladowe
- czarne
- tygrysie
WIELKOŚĆ:
- drobnoowocowe (daktylowe, koktajlowe)
- średnioowocowe
- wielkoowocowe (malinowe, bawole serca, gargamele)
MIEJSCE UPRAY:
- pole (grunt)
- folia lub tunel
- szklarnia
Najpopularniejsze odmiany:
KOKTAJLOWE – cherry
Drobnoowocowe pomidory o średnicy 3 do 4 cm. Małe, okrągłe, słodkie i niezwykle soczyste. Najczęściej czerwone, ale spotykamy także odmiany żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone czy ciemnobrązowe.
Zastosowanie
- idealne na przekąski np. z mozzarellą, do sałatek i do dekoracji.
- do spożycia na surowo lub marynowane
RZYMSKIE
Podłużne pomidory średniej wielkości. Charakteryzują się niezwykłą mięsistością, słodkością i tym, że prawie nie zawierają pestek. Ich skórę bardzo łatwo zdjąć.
Zastosowanie
- świetnie sprawdzą się w przetworach, np. na przecier czy zupę
- do suszenia
- do spaghetti
BAWOLE SERCA
Wielkoowocowe, o słodkim miąższu. Mało pestek, zwarta struktura.
Zastosowanie
- surowe
- na przeciery i zupy
MALINOWE
Różowe, okrągłe. Charakteryzują się słodkim smakiem i delikatnością.
Zastosowanie
- świeże
- na przetwory
CZEKOLADOWE
Ciemnobrązowe, intensywne i słodsze niż tradycyjne. Bogate w antyoksydanty.
Zastosowanie:
- do sałatek
- kanapek do smażenia