Jeżeli masz problem z glutenem to zapewne znasz tapiokę jeden z produktów bezglutenowych.
Jeżeli nigdy nie spotkałaś/eś się z tym produktem to nie trać dłużej czasu. Poczytaj o właściwościach i wykorzystaniu tapioki i „biegnij” jak najszybciej po to „złote runo”.
Co to jest tapioka?
Tapiokę wytwarza się z korzeni manioka jadalnego, który pochodzi z Ameryki Południowej. Dla mieszkańców tamtych terenów tapioka stanowi bardzo ważny element codziennego żywienia analogicznie jak dla nas ziemniaki.
Tapioka jest bogata w węglowodany, jest łatwostrawna, ale i ma niewielką wartość odżywczą.
Jak wygląda tapioka?
W Polsce najpopularniejsza postać tapioki jest do kupienia w postaci kulek lub granulek. Można też, szczególnie w sklepach specjalistycznych, kupić mąkę z tapioki.
Jak smakuje tapioka?
Najlepiej napisać, że nie smakuje i nie pachnie. Tapioka ma bowiem neutralny zarówno smak, jak i zapach. Właśnie dzięki tym właściwością doskonale nadaje się do przygotowania potraw słodkich i słonych, a także napojów.
Tapioka a witaminy i składniki mineralne
Dzięki tapioce nie wzbogacimy swojego organizmu w niezwykłe składniki mineralne i witaminy. Tapioka zapewni nam niewiele minerałów – przede wszystkim żelazo, wapń, miedź, mangan, potas, fosfor, cynk oraz witamin z grupy B.
Wykorzystanie tapioki
Tapioka w kuchni nie ma sobie równych. Niewiele jest produktów, szczególnie tak mało znanych, które dają tak bogate możliwości kulinarne. Tapiokę można gotować piec, podawać na zimno i gorąco. Szczególnie często wykorzystuje się ją do budyniów, deserów, musów, naleśników, omletów i placków. Sprawdzi się również w ciastach na zimno czy kisielach.
Wykorzystać ją można w napojach, ale i zupach (świetnie zastąpi makaron) czy sosach.
Tapioka jest idealna dla:
- osób trzymających dietę lekkostrawną, a więc cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego ( np. zespół jelita wrażliwego)
- osób chory na celiakię
- osób nie spożywających glutenu
Przeciwwskazania do spożywania tapioki
Tapioka jest produktem bardzo bezpiecznym, ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie powinni jej spożywać cukrzycy i osoby mające problem z węglowodanami.