
Historia
Historia carvingu sięga Dalekiego Wschodu. Pierwsze rzeźby z owoców i warzyw istniały już w starożytności, a umiejętność ich tworzenia była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Sztuka szczególnie rozwinęła się w Japonii, a np. w Tajlandii wprowadzono ją jako obowiązkowy element nauki.
Dzisiaj na Dalekim Wschodzie carving kultywowany jest przede wszystkim z okazji różnych uroczystości świątecznych.
Co to jest carving?
Carving jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach, która w Polsce dopiero zaczyna być popularna. Pojawiają się kursy, strony internetowe poświęcone tej sztuce i oferty restauracji oraz firm cateringowych dekorowania/ podawania w ten sposób owoców i warzyw.
Carving to dla wielu osób praca, ale też często wybierany jest jako hobby.
W czym i co można rzeźbić?
Napisy, portrety, konstrukcje geometryczne. Ograniczają nas jedynie nasze umiejętności i wyobraźnia.
Najczęściej rzeźbi się w arbuzach, dyniach, melonach, jabłkach, marchewkach, papajach, burakach czy cytrusach.
Jak zacząć?
Do wykonywania rzeźb w warzywach i owocach potrzebne są nie tylko umiejętności, ale także specjalne noże do dekoracji potraw. Podstawowe noże służą do:
- wycinania spirali,
- zdobienia cytrusów,
- zdobienia masła,
- wycinania, wykrawania i obierania.
Zestaw noży można dopełnić: temperówką do warzyw, tarkami do owoców, orzechów czy wydrążaczami do owoców.
Jeżeli jesteś seniorem z Gminy Słupno carving może stać Ci się jeszcze bliższy.
Gmina Słupno, w ramach programu Mazowsze dla Seniorów 2023, właśnie otrzymała dofinansowanie od Samorządu Mazowsza na zadanie: "Carving-sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach" Bądź Panią własnego noża, nie na odwrót".