Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Carving- jeść czy patrzeć?

Rzeźbienie w jedzeniu.

Historia

Historia carvingu sięga Dalekiego Wschodu. Pierwsze rzeźby z owoców i warzyw istniały już w starożytności, a umiejętność ich tworzenia była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Sztuka szczególnie rozwinęła się w Japonii, a np. w Tajlandii wprowadzono ją jako obowiązkowy element nauki.

Dzisiaj na Dalekim Wschodzie carving kultywowany jest przede wszystkim z okazji różnych uroczystości świątecznych.

 

Co to jest carving?

Carving jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach, która w Polsce dopiero zaczyna być popularna. Pojawiają się kursy, strony internetowe poświęcone tej sztuce i oferty restauracji oraz firm cateringowych dekorowania/ podawania w ten sposób owoców i warzyw.

Carving to dla wielu osób praca, ale też często wybierany jest jako hobby.

 

W czym i co można rzeźbić?

Napisy, portrety, konstrukcje geometryczne. Ograniczają nas jedynie nasze umiejętności i wyobraźnia.

 

Najczęściej rzeźbi się w arbuzach, dyniach, melonach, jabłkach, marchewkach, papajach, burakach czy cytrusach.

 

Jak zacząć?

Do wykonywania rzeźb w warzywach i owocach potrzebne są nie tylko umiejętności, ale także specjalne noże do dekoracji potraw. Podstawowe noże służą do:

  • wycinania spirali,
  • zdobienia cytrusów,
  • zdobienia masła,
  • wycinania, wykrawania i obierania.

Zestaw noży można dopełnić: temperówką do warzyw, tarkami do owoców, orzechów czy wydrążaczami do owoców.

Jeżeli jesteś seniorem z Gminy Słupno carving może stać Ci się jeszcze bliższy.

Gmina Słupno, w ramach programu Mazowsze dla Seniorów 2023, właśnie otrzymała dofinansowanie od Samorządu Mazowsza na zadanie: "Carving-sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach" Bądź Panią własnego noża, nie na odwrót".