
Najbardziej jesienny owoc – jabłko. Każdej jesieni zachwyca swoim smakiem i różnorodnością.
Na świecie jest ponad 7 tysięcy odmian, które wyróżniają się smakiem, kolorem i wielkością. Jabłka mają różne konsystencję miąższu -mogą być twarde i soczyste bądź mączyste i miękkie.
W zależności od odmiany możemy je wykorzystywać w kuchnia na wiele sposobów.
Popularne odmiany jabłek
Szara reneta
Jedna ze starszych odmian jabłek, które swoim wyglądem nie zachęcają do jedzenia. Winny zapach, matowa szaro-zielona skóra pozwala rozpoznać ją bez problemu.
Szarlotka z tej odmiany jabłek jest wyborna. Wypieki, przetwory, jabłka suszone z szarej renety są idealne.
Gala
Zimowe, słodkie czerwone jabłko ma wielu zwolenników. Błyszcząca skóra, chrupkość, soczystość oraz aromat sprawiają, że z jabłek tych powstają smaczne soki i idealny dodatek do sałatek.
Ligol
Jabłka Ligol idealnie nadają się do jedzenia na surowo i do sałatek. Ich skórka jest twarda, błyszcząca i sprawia wrażenie tłustej w dotyku. To słodkie jabłko z nutą kwaskowatości.
Lobo
Gładkie, błyszczące duże owoce słynną z soczystości i kruchości. Lobo sprawdzą się w deserach i do jedzenia na surowo. To jabłka kwaskowate o delikatnie zauważalnym słodkim smaku i słabym aromacie.
Champion
To moje ulubione jabłka – soczyste i lekko kwaskowate. Zaletą tych owoców jest ich wielkość – akurat do schrupania. Z championów powstają idealne konfitury i musy.
Antonówka
Jeżeli weźmiesz to jabłko do ręki, poczujesz jego intensywny zapach. Owoc cechuje jasnożółta, błyszcząca skórka, Kruchy miąższ, kwaskowatość – właściwy owoc do soków lub ciast.
Cortland
Soczyste, kruche o winno-korzennym smaku mają wielu fanów. To najpopularniejsze jabłka deserowe.
Delikates
Najbardziej uniwersalna odmiana jabłek- możliwa do wykorzystania w każdej postaci. Kruche o śnieżnobiałym miąższu z gładką zielono-żółtą skórką.
Papierówka
Klejnot w koronie. Delikatne, łatwe do uszkodzenia owoce, wymagają szczególnej ostrożności w transporcie. Jasnożółte jabłko, którego smak zależy od jego dojrzałości. Smak dzieciństwa wielu z nas.
Z papierówek już nasze babcie gotowały najlepsze kompoty.