
Jarmuż znany był już w starożytności, jednak 10 lat temu był uprawiany niemal wyłącznie w przydomowych ogródkach.
Od kilku lat jarmuż przechodzi swój renesans i uznawany jest za jeden z tzw. super foods.
Jarmuż jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K oraz witaminy C. Dostarcza również duże ilości potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Karbowana kapusta uznawana jest za niezwykle bogatą w białko oraz błonnik. Jego walorem jest także niskokaloryczność oraz niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie jarmużu
Warzywo ma niezwykle dużo zastosowań. Można go podawać w różnych formach i przez cały rok.
- SUROWY najczęściej w sałatkach czy koktajlach - przede wszystkim tych zielonych mających właściwości antyoksydacyjna
- GOTOWANY ciepło jako składnik zup, gulaszy czy dodatek do mięs
- PIECZONY na przykład w formie chipsów
Walory jarmużu
- silne działanie przeciwutleniające
- zmniejsza stany zapalne w organizmie
- działa przeciwrakowo, w tym ma właściwości profilaktyczne
- zmniejsza zapadalność na choroby oczu
- chroni naczynia krwionośne
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego
Kto nie powinien spożywać jarmużu?
- Nie spożywaj jarmużu, jeżeli masz problemy związane z krzepliwością krwi albo zażywasz leki z grupy antagonistów witaminy K
- Nie powinny go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną oraz chorujący na tarczyce.
Kategoria