Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Jarmuż to naprawdę tylko karbowana kapusta?

Jarmuż.

Jarmuż znany był już w starożytności, jednak 10 lat temu był uprawiany niemal wyłącznie w przydomowych ogródkach.

Od kilku lat jarmuż przechodzi swój renesans i uznawany jest za jeden z tzw. super foods.

Jarmuż jest bogaty w witaminy i  składniki mineralne. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K oraz witaminy C. Dostarcza również duże ilości potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Karbowana kapusta uznawana jest za niezwykle bogatą w białko oraz błonnik. Jego walorem jest także niskokaloryczność oraz niski indeks glikemiczny.

 

Zastosowanie jarmużu

 

Warzywo ma niezwykle dużo zastosowań. Można go podawać w różnych formach i przez cały rok.

 

  • SUROWY najczęściej w sałatkach czy koktajlach - przede wszystkim tych zielonych mających właściwości antyoksydacyjna
  • GOTOWANY ciepło jako składnik zup, gulaszy czy dodatek do mięs
  • PIECZONY na przykład w formie chipsów

 

Walory jarmużu

 

  • silne działanie przeciwutleniające
  •  zmniejsza stany zapalne w organizmie
  • działa przeciwrakowo, w tym ma właściwości profilaktyczne
  • zmniejsza zapadalność na choroby oczu
  • chroni naczynia krwionośne
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego

 

Kto nie powinien spożywać jarmużu?

 

  • Nie spożywaj jarmużu, jeżeli masz problemy związane z krzepliwością krwi albo zażywasz leki z grupy antagonistów witaminy K
  • Nie powinny go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną oraz chorujący na tarczyce.