
Pigwa jest smacznym i wartościowym owocem, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni i do celów zdrowotnych.
Pigwa pospolita
Pigwa pospolita to roślin, krzew mogący przybierać rozmiar niewielkiego drzewa, który pomimo tego że pochodzi z Azji, rozgościł się w Polsce na dobre. Często spotykamy go ogródkach działkowych czy starych ogrodach przydomowych. Dzisiaj to owoce dość zapomniane, ale kiedyś były szeroko stosowane zarówno w przetworach, jak i lecznictwie.
Wyjątkowy smak pigwy
Cechuje ją kwasowość, czasem lekka goryczka, dlatego dodaje się ją do różnych innych owoców, by przełamała ich słodkość i nadała produktowi smaku orzeźwienia.
Z pigwy możemy robić: konfitury, napary i po prostu dodawać do herbaty zamiast cytryny.
Jakie witaminy kryje w sobie pigwa?
Pigwa jest bogata przede wszystkim w witaminę C, A, B2 i B6, a także potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy. Jedząc pigwę wzbogacimy nasz organizm także w pektyny i taniny oraz związki z grupy polifenoli.
Jeżeli borykasz się z:
- przeziębieniem, grypą lub inną infekcją
- anemią
- obniżoną odpornością
- zaburzeniami trawienia, w tym brakiem apetytu
- przemęczeniem
pigwa sprawdzi się idealnie. Działa on przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz pobudza apetyt. Wzmacnia odporność i świetnie sprawdza się w prewencji chorób nowotworowych lub układu krążenia.
Pigwa na co uważać?
Pigwy w z reguły nie powinniśmy spożywać w stanie surowym, a co szczególnie ważne nigdy nie korzystaj z produktów z owocem po terminie ważności. Owoce nie powinny być spożywane przez cukrzyków.