Idę między półkami, oglądając serów morze,
żółte, białe, spleśniałe i francuskie fromage - tak śpiewa Taco Hemingway
Stolicą sera są Włochy, ale jeżeli myślisz, że tylko tam zjesz produkt doskonały to bardzo się mylisz. Wśród serów możemy wyróżnić m.in.:
Sery świeże
- nie są poddawane procesowi dojrzewania (sery niedojrzewające)
- odznaczają się miękką strukturą
- są jasne
- mają łagodny smak
- są kremowe i wilgotne
- ich zdatność do spożycia jest stosunkowo krótka
- są małokaloryczne w stosunku do serów twardych
Sery dojrzewające
- proces ich dojrzewania może być bardzo długi, nawet kilka lat
- mają orzechowy posmak
- bardzo twarde
- stosunkowo drogie
Sery pleśniowe
- porastają pleśnią białą (penicilium cadnidum) lub pleśnią błękitną (penicilium roqueforti)
- od pleśni zależy ich smak, konsystencja i aromat
Sery kwasowe
- wytwarzane są poprzez ukwaszenie mleka kulturami bakteryjnymi
- większość serów kwasowych nie jest poddawana procesowi dojrzewania
- są serami twarogowymi.
Jeżeli szukasz najlepszych serów w swojej okolicy warto zaopatrzyć się u mazowieckich producentów sera dostrzeżonych przez kapitułę Konkursu na najlepszy mazowiecki ser zagrodowy.
Doskonałych produktów szukajcie:
W kategorii sery świeże
• I miejsce za Roszczepski ser podpuszczkowy z pistacjami i żurawiną zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
• II miejsce za Przaśny ser zimnowędzony zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;
• III miejsce za Wędzoną czosnkową nutę zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
• Wyróżnienie za ser Puszek z chili zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
W kategorii sery dojrzewające
• I miejsce za ser Trzepowski w typie parmezan - długo dojrzewający zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;
• II miejsce za ser Owcorini zdobyła Magdalena Lewandowska z Śródborza, gmina Baboszewo, powiat płoński;
• III miejsce za ser Żubrowa Dolina Goudy zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
• III miejsce za ser typu Gouda zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;
• Wyróżnienie za ser Popielata Kózka zdobyła Ola Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;
• Wyróżnienie za ser Winna Krowa – ser krótko dojrzewający zdobył Jacek Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
• Wyróżnienie Kapituły za Ser salami zdobyła Joanna-Dyga Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
W kategorii sery pleśniowe:
• I miejsce za Ser w popiele z porostem białej pleśni „Puszek” zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki.
• II i III miejsca nie przyznano.
W kategorii sery kwasowe:
• I miejsce za Kremowy Twaróg Jersey zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
• II miejsce za Krążek twarogowy w oleju zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,
• III miejsce za Kozi twarożek zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;
• Wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.