Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Ser, ser i jeszcze raz ser

Różne rodzaje sera.

 

Idę między półkami, oglądając serów morze, 

żółte, białe, spleśniałe i francuskie fromage - tak śpiewa Taco Hemingway

 

Stolicą sera są Włochy, ale jeżeli myślisz, że tylko tam zjesz produkt doskonały to bardzo się mylisz. Wśród serów możemy wyróżnić m.in.:

 

Sery świeże

  • nie są poddawane procesowi dojrzewania (sery niedojrzewające)
  • odznaczają się miękką strukturą
  • są jasne
  • mają łagodny smak
  • są kremowe i wilgotne
  • ich zdatność do spożycia jest stosunkowo krótka
  • są małokaloryczne w stosunku do serów twardych

 

Sery dojrzewające

  • proces ich dojrzewania może być bardzo długi, nawet kilka lat
  • mają orzechowy posmak
  • bardzo twarde
  • stosunkowo drogie

 

Sery pleśniowe

  • porastają  pleśnią białą (penicilium cadnidum) lub pleśnią błękitną (penicilium roqueforti)
  • od pleśni zależy ich smak, konsystencja i aromat

 

Sery kwasowe

  • wytwarzane są poprzez ukwaszenie mleka kulturami bakteryjnymi
  • większość serów kwasowych nie jest poddawana procesowi dojrzewania
  • są serami twarogowymi.

 

Jeżeli szukasz najlepszych serów w swojej okolicy warto zaopatrzyć się u mazowieckich producentów sera dostrzeżonych przez kapitułę Konkursu na najlepszy mazowiecki ser zagrodowy.

Doskonałych produktów szukajcie:

 

W kategorii sery świeże

•          I miejsce za Roszczepski ser podpuszczkowy z pistacjami i żurawiną zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;

•          II miejsce za Przaśny ser zimnowędzony zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;

•          III miejsce za Wędzoną czosnkową nutę zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

•          Wyróżnienie za ser Puszek z chili zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

 

W kategorii sery dojrzewające

•          I miejsce za ser Trzepowski w typie parmezan - długo dojrzewający zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;

•          II miejsce za ser Owcorini zdobyła Magdalena Lewandowska z Śródborza, gmina Baboszewo, powiat płoński;

•          III miejsce za ser Żubrowa Dolina Goudy zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

•          III miejsce za ser typu Gouda zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;

•          Wyróżnienie za ser Popielata Kózka zdobyła Ola Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;

•          Wyróżnienie za ser Winna Krowa – ser krótko dojrzewający zdobył Jacek Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;

•          Wyróżnienie Kapituły za Ser salami zdobyła Joanna-Dyga Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

 

W kategorii sery pleśniowe:

•          I miejsce za Ser w popiele z porostem białej pleśni „Puszek” zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki.

•          II i III miejsca nie przyznano.

 

W kategorii sery kwasowe:

•          I miejsce za Kremowy Twaróg Jersey zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

•          II miejsce za Krążek twarogowy w oleju zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,

•          III miejsce za Kozi twarożek zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;

•          Wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.