W zależności od odmiany gruszki można wykorzystać do jedzenia w różnych postaciach. Znajdziemy gwiazdy ciasta lub przetworów. Są też takie odmiany, które sprawdzą się doskonale tylko na surowo.
Odmiany gruszek
Klapsa zwana też faworytką
Tę odmianę zna niemal każdy. Słodka, soczysta, aromatyczna. Jej owoce pojawiają się w II połowie sierpnia. Zielono-czerwona – idealna do deserów, a także do octu.
Konferencja
Najpopularniejsza odmiana w Polsce. Wygląda mało apetycznie i atrakcyjnie – matowa, zielona z brązowym kolorem na dole. To typowa gruszka deserowa o wywarzonym smaku. Idealna do chrupania.
Isolda
Lipcowa odmiana o wyrazistej słodko-kwaśnej nucie. Żółta z charakterystycznym rumieńcem o kulistym kształcie. Maślany kremowo biały miąższ nadaje jej wyjątkowego smaku. Niestety można ją krótko przechowywać.
Bonkreta Williamsa
Wrześniowa odmiana o dużych owocach. Odrobinę słodka z nutą korzenną. Pyszna surowa, ale także do kompotów i dżemów.
Lukasówka
Owoce szerokie i zwężające się ku górze. Złota skórka, przetchlinki to znak charakterystyczny dla tej odmiany. Niezwykle kremowy miąższ, aromat i słodko-winny smak to właśnie lukasówka. Desery, kompoty, musy – w tym lukasówka sprawdzi się najlepiej. To długodystansowa zawodniczka – można ją przechowywać aż do zimy.
Nashi
Kuliste, słodkie o zwartym miąższu gruszki. Swój wyjątkowy smak uzyskują po schłodzeniu.
Sprawdzą się na surowo oraz w sałatkach. Nie nadają się do przetworów.