Egzotyczne owoce wdarły się szturmem do polskich domów i już dziś są tak popularne jak nasze rodzime jabłka.
Walory banana
Witamina C
- Wspomaga odporność
Witamina B6
- Wspomaga funkcje mózgu
Potas
- Wspiera serce i układ sercowo-naczyniowego m.in. obniżając ciśnienie tętnicze. Wspiera również kości i zapobiega osteoporozie
Błonnik
- Zawarty w bananie jest odpowiedzialny za regulacje poziomu cukru i redukuje apetyt. Błonnik jest prebiotykiem, dlatego wpływa korzystnie na trawienie, zapobiega zaparciom oraz przyczynia się do wzrostu odporności.
Żelazo
- budujące czerwone krwinki
Karotenoidy
- Zmniejszają dolegliwości oczu, np. zaćmę czy jaskrę
Źródło antyoksydantów
Banany są źródłem przeciwutleniaczy. Likwidują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się komórek.
Wspiera w insulinooporność
Jedzenie bananów zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę i pomaga osobom zmagającym się z problemem insulinooporności
Źródło energii
W bananach znajdziemy cukry naturalne takie jak: glukoza, fruktoza i sacharoza.
Sposób na dobry nastrój
Banany poprawiają nastroju dzięki obecności magnezu oraz aminokwasu tryptofanu, które . wpływają korzystnie na układ nerwowy.
Komu mogą zaszkodzić banany?
Osobom, które mają problemy z nerkami, a w szczególności tym, którzy mają problem z wydalaniem potasu.
Osoby nie są polecane osobą odchudzającym się - jedna sztuka ma średnio ok 150 kcal.
Co można zrobić z bananów?
- koktajl
- smoothie
- dodać do owsianki, jaglanki, jogurtu, placków, naleśników
- chlebek bananowy