Wiosną, wraz z ciepłym powietrzem, na straganach pojawiają się liczne nowalijki. Czekamy na nie całą zimę, ale czy naprawdę warto?
Nowalijki:
- warzywa
- pojawiają się wczesną wiosną
- mogą być szklarniowe lub gruntowe
- zaliczamy do nich przede wszystkim: rzodkiewkę, botwinę, sałatę, młodą marchewkę i młodą kapustę.
- można posadzić je samemu w doniczkach, szklarni lub w tunelach foliowych
Czy warto jeść nowalijki?
Świeże wiosenne warzywa są źródłem: witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Zdecydowanie warto jeść pierwsze wiosenne plony, gdyż dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników dla jego funkcjonowania.
W nowalijkach znajdziemy:
- witaminę C i potas – rzodkiewka
- kwas foliowy oraz witaminy z grupy B – botwinka
- witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik – sałata
- beta karoten – marchew
Jak zachować świeżość i wartości odżywcze nowalijek?
Nowalijki, w stosunku do warzyw późniejszych – gromadzą większe ilości azotanów, gdy są źle przechowywane. Dlatego najlepiej świeże młode warzywa zjadać od razu. Wówczas zachowana jest pełnia ich wartości odżywczych.
Jeżeli to możliwe przechowuj je:
- w lodówce
- bez opakowań
- owinięte wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem
- możliwie krótko
- luźno – upychanie wielu warzyw powoduje utratę ich wartości.
Kategoria