Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

O nowalijkach słów kilka

Nowalijki: rzodkiewki, szparagi i botwina.

Wiosną, wraz z ciepłym powietrzem, na straganach pojawiają się liczne nowalijki. Czekamy na nie całą zimę, ale czy naprawdę warto?

 

Nowalijki:

  • warzywa
  • pojawiają się wczesną wiosną
  • mogą być szklarniowe lub gruntowe
  • zaliczamy do nich przede wszystkim: rzodkiewkę, botwinę, sałatę, młodą marchewkę i młodą kapustę.
  • można posadzić je samemu w doniczkach, szklarni lub w tunelach foliowych

 

Czy warto jeść nowalijki?

Świeże wiosenne warzywa są źródłem: witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Zdecydowanie warto jeść pierwsze wiosenne plony, gdyż dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników dla jego funkcjonowania.

W nowalijkach znajdziemy:

  • witaminę C i potas – rzodkiewka
  • kwas foliowy oraz witaminy z grupy B – botwinka
  • witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz  błonnik – sałata
  • beta karoten – marchew

 

Jak zachować świeżość i wartości odżywcze nowalijek?

Nowalijki, w stosunku do warzyw późniejszych – gromadzą większe ilości azotanów, gdy są źle przechowywane. Dlatego najlepiej świeże młode warzywa zjadać od razu. Wówczas zachowana jest pełnia ich wartości odżywczych.

Jeżeli to możliwe przechowuj je:

  • w lodówce
  • bez opakowań
  • owinięte wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem
  • możliwie krótko
  • luźno – upychanie wielu warzyw powoduje utratę ich wartości.

 

Kategoria