Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Właściwa dieta seniora

Senior jedzący kanapkę

Na stan naszego zdrowia wpływa kilka czynników. Wśród najważniejszych wymienia się ruch i właściwe odżywianie. Dietą możemy niwelować nasze problemy zdrowotne, a przede wszystkim działać profilaktycznie.

 

Po ukończeniu 60 roku życia odpowiednia dieta poprawiająca kondycję fizyczną i psychiczną jest szczególnie istotna. Jeżeli nie będziemy jeść odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych możemy doświadczyć różnych dolegliwości.

Niekorzystny dla zdrowia jest nadmiar tłuszczów i cukrów. Powoduje on wzrost poziomu tkanki tłuszczowej, co negatywnie wpływa na wszystkie narządy, a także na naszą aktywność fizyczną.

Unikaj soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i wpływa negatywnie na jego holistyczne funkcjonowanie.

Warto zadbać o istotne składniki odżywcze, pamiętając, że niedobór:

  • białka może powodować spadek masy mięśniowej
  • witaminy D może być odpowiedzialny za podatność na złamania oraz pogorszenie odporności
  • witaminy C może wpływać na osłabienie organizmu i zwiększenie częstotliwości infekcji
  • wapnia może powodować próchnicę zębów i skurcze mięśni
  • magnezu może być przyczyną zaburzenia rytmu serca, zmęczenia, skurczy oraz wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.

 

Stosowana przez osoby starsze dieta powinna być zbilansowana i bogata przede wszystkim w:

  • warzywa i owoce (które zawierają witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik pokarmowy)
  • niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne
  • białko (w postaci ryb, jaj, chudego mięsa i nasion roślin strączkowych)
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego (w postaci olejów i oliwy).

 

Uwaga:

Pij przynamniej 2 litry wody w ciągu dnia.

 

Za: https://diety.nfz.gov.pl

Kategoria