Na stan naszego zdrowia wpływa kilka czynników. Wśród najważniejszych wymienia się ruch i właściwe odżywianie. Dietą możemy niwelować nasze problemy zdrowotne, a przede wszystkim działać profilaktycznie.
Po ukończeniu 60 roku życia odpowiednia dieta poprawiająca kondycję fizyczną i psychiczną jest szczególnie istotna. Jeżeli nie będziemy jeść odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych możemy doświadczyć różnych dolegliwości.
Niekorzystny dla zdrowia jest nadmiar tłuszczów i cukrów. Powoduje on wzrost poziomu tkanki tłuszczowej, co negatywnie wpływa na wszystkie narządy, a także na naszą aktywność fizyczną.
Unikaj soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i wpływa negatywnie na jego holistyczne funkcjonowanie.
Warto zadbać o istotne składniki odżywcze, pamiętając, że niedobór:
- białka może powodować spadek masy mięśniowej
- witaminy D może być odpowiedzialny za podatność na złamania oraz pogorszenie odporności
- witaminy C może wpływać na osłabienie organizmu i zwiększenie częstotliwości infekcji
- wapnia może powodować próchnicę zębów i skurcze mięśni
- magnezu może być przyczyną zaburzenia rytmu serca, zmęczenia, skurczy oraz wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.
Stosowana przez osoby starsze dieta powinna być zbilansowana i bogata przede wszystkim w:
- warzywa i owoce (które zawierają witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik pokarmowy)
- niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne
- białko (w postaci ryb, jaj, chudego mięsa i nasion roślin strączkowych)
- tłuszcze pochodzenia roślinnego (w postaci olejów i oliwy).
Uwaga:
Pij przynamniej 2 litry wody w ciągu dnia.
Za: https://diety.nfz.gov.pl