Lato potocznie nazywane jest sezonem ogórkowym. Urlopujemy, spędzamy wakacje z wnukami, a nasze życie toczy się jeszcze bardziej w stylu slow.
Jednak przyroda nie zwalnia i obsypuje nas wyjątkowymi darami. Jednak one, podobnie jak wakacje, są ulotne, jak zachować je na dłużej? Przygotuj, za pasteryzuj i czekaj na zimę.
Sierpniowe dary do zamknięcia w słoiku:
OGÓRKI
Złap ostatnie ogórki tego lata i zanurz je w słonej lub octowej zalewie. Albo przygotuj sałatkę – od koloru do wyboru.
Ogórki kiszone
- Przygotuj litrowe słoiki i sprawdź zakrętki.
- Umyj ogórki oraz kwiaty kopru.
- Obierz chrzan oraz czosnek
- Ułóż ciasno ogórki w słoiku naprzemiennie jasna końcówka do dołu, jasna do góry.
- Do każdego litrowego słoika dodaj 3 kwiaty kopru, 2 cm kawałek chrzanu oraz 2 -3 większe ząbki czosnku.
- Całość zalej wodą z solą kamienną – 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.
MALINY
Warto także zadbać o słodką stronę życia i własną odporność.
Na zimę doskonale sprawdzą się przetwory z malin. Jak je przygotować? Wszystko zależy jak dużymi łasuchami jesteśmy my sami i nasza rodzina.
Opcja pierwsza – maliny w cukrze
Myjemy maliny, wkładamy do słoiczka do ¾ wysokości i wsypujemy na mały słoiczek jedną-dwie łyżeczki cukru. Wstawimy do garna i zalewamy wodą do ¾ wysokości słoiczka. Od zagotowania wody pasteryzujemy 15 minut.
Opcja druga- dżem z malinami
Myjemy maliny, wsypujemy je do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier – najlepiej w proporcji 1 do 0.75. Gotujemy około 2h.
Wkładamy na gorąco do słoiczków, zakręcamy i odwracamy go góry nogami. Czekamy do jego wystygnięcia.