Przepraszamy, musisz włączyć JavaScript, aby odwiedzić tę stronę.

Lato w słoiku

Kiszone ogórki w słoikach.

Lato potocznie nazywane jest sezonem ogórkowym. Urlopujemy, spędzamy wakacje  z wnukami, a nasze życie toczy się jeszcze bardziej w stylu slow.

Jednak przyroda nie zwalnia i obsypuje nas wyjątkowymi darami. Jednak one, podobnie jak wakacje, są ulotne, jak zachować je na dłużej? Przygotuj, za pasteryzuj i czekaj na zimę.

 

Sierpniowe dary do zamknięcia w słoiku:

OGÓRKI

Złap ostatnie ogórki tego lata i zanurz je w słonej lub octowej zalewie. Albo przygotuj sałatkę – od koloru do wyboru.

 

Ogórki kiszone

  • Przygotuj litrowe słoiki i sprawdź zakrętki.
  • Umyj ogórki oraz kwiaty kopru.
  • Obierz chrzan oraz czosnek
  • Ułóż ciasno ogórki w słoiku naprzemiennie jasna końcówka do dołu, jasna do góry.
  • Do każdego litrowego słoika dodaj 3 kwiaty kopru, 2 cm kawałek chrzanu oraz 2 -3 większe ząbki czosnku.
  • Całość zalej wodą z solą kamienną – 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.

MALINY

Warto także zadbać o słodką stronę życia i własną odporność.

 

Na zimę doskonale sprawdzą się przetwory z malin. Jak je przygotować? Wszystko zależy jak dużymi łasuchami jesteśmy my sami i nasza rodzina.

Opcja pierwsza – maliny w cukrze

Myjemy maliny, wkładamy do słoiczka do ¾ wysokości i wsypujemy na mały słoiczek jedną-dwie łyżeczki cukru. Wstawimy do garna i zalewamy wodą do ¾ wysokości słoiczka. Od zagotowania wody pasteryzujemy 15 minut.

Opcja druga- dżem z malinami

Myjemy maliny, wsypujemy je do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier – najlepiej w proporcji 1 do 0.75. Gotujemy około 2h.

Wkładamy na gorąco do słoiczków, zakręcamy i odwracamy go góry nogami. Czekamy do jego wystygnięcia.